fbpx Hyppää sisältöön

Makeanhimo. Eikö saisi herkutella?

Kun kysyn asiakkaaltani hänen mielestään suurinta muutoskohdetta ruokavaliossa, saan usein vastaukseksi ”ne herkut”. Kun vaan pääsisi eroon makeanhimosta ja saisi jätettyä kaikki herkut pois, niin paino putoaa. Eihän herkkuja pitäisi syödä, eihän?

Herkkulakon kääntöpuoli

Jostain kumman syystä tämä helpolta kuulostava ohje ei kuitenkaan toimi. Älä syö herkkuja (koskaan) toimii päässämme päinvastoin – tämä linjaus saa yleensä haluamaan entistä enemmän herkkuja! Valaisen tätä asiaa usein luennollani seuraavalla esimerkillä: ”Hei, olen Marika ja olen ravitsemusterapeutti. Luennollani on sellainen sääntö, että täällä ei saa juoda vettä”. Seuraa syvä hiljaisuus ja kummastuneita katseita. Ja kumma kyllä – janontunnetta! Paljastan jutun juonen nopeasti. Kun kielletään, alkaa janottaa, vaikka hetkeä aikaisemmin olisi ollut hyvä olla. Samatyyppinen ilmiö on nähtävissä myös silloin, kun ihmiset käyttävät sanoja ”ei pitäisi”.

Mikä auttaa makeanhimoon?

Kun ehdoton kielto ei toimi, niin toimiiko mikään? Mikä auttaa makeanhimoon on asiakkaideni usein esittämä kysymys. Mielihalua voi hyvin verrata aaltoon. Kun kuvittelee itsensä istumaan rannalle, ja aallon iskemään yllättäin vasten kasvoja, saa hyvän kuvan mielihalusta. Yhtä varmasti kuin aalto vetäytyy pois, myös mielihalu menee ohi. Kun vain malttaa odottaa. Toki odottelu on epämukavaa ja siksi siihen kannattaa keksiä jotain vaihtoehtoista tekemistä, esimerkiksi kilauttaa kaverille.

Makeanhimon suurin taustavoima

Ei myöskään kannata altistaa itseään tilanteisiin, joissa makeanhimo yltyy. Näista kuuluisin on NÄLKÄ. Nälkä voi johtua pitkistä ateriaväleistä tai huonosta syömisestä (näistä olen kirjoitellut ennenkin). Voi myös miettiä, että mitä kaikkea kotona tarvitsee olla, onko vierasvara oikeasti vierasvara? Entä säästääkö siinä oikeasti, jos ostaa ison pussin karkkia edullisemmalla kilohinnalla tai kolme suklaapatukkaa kahden hinnalla?

Makeanhimon neljä syytä löytyy 80/20 Ruokavaliotyökirjastamme, ja nälkä-teemakin sai oman kappaleensa.

Herkut ovat suuri nautinto

Tottahan herkkuja välillä pitää syödä. Sehän on nautinto! Valitse silloin herkkuja, joista oikeasti pidät, olipa se sitten suklaata tai lenkkimakkaraa. Syö nauttien, ilman syyllisyyden tunnetta. Kun herkkujen syönti on oma päätös, eli sitä on suunniteltu etukäteen, ei sitä tarvitse murehtia jälkikäteen. Eniten harmittaa tilanteet, joihin vain ajautuu.

80/20 Coach ja herkut

Entä kuinka 80/20 Coach ravintovalmennussovellus suhtautuu herkkuihin? No, eihän siitä sydämiä saa. Kun asiaa tarkastellaan pidemmällä aikavälillä, huomaa, ettei hetkellisillä punaisilla sydämillä ole niin suurta merkitystä. Kokonaisuudella ja perusvalinnoilla on.

Hyviä ruokailuhetkiä.

Marika Venäläinen

Laillistettu ravitsemusterapeutti

Marika

Luitko jo nämä?