See How You Eat -tiimiin tullessani ja sovellukseen tutustuessani, olen samalla tutustunut myös muihin ravintoaiheisiin sovelluksiin. Suurin osa näistä sovelluksista perustuu tarkkaan kalorien laskentaan, mikä vaatii käyttäjältään paljon työtä. Joillekin tämäntyyppiset ohjelmat ovat varmasti hyödyllisiä, mutta suurimman osan (kuten minun) kiinnostus loppuu ensi metreillä.
Mitä opimme kyttäilemällä kaloreita?
Työläys ei ole näiden ohjelmien ainoa haittapuoli. Joissakin ehdotetut energiamäärät ovat todella pieniä, mikä ohjaa syömään vähemmän. Aluksi ohje saattaa kuulostaa laihduttajan korvaan hyvältä, mutta pidemmänpäälle käy niin, että ihmiset todellakin vähentävät syömistään ja lopulta syövät liian vähän! Elimistö reagoi pienentyneeseen energiamäärään omalla tavallaan – se menee säästöliekille. Samalla painonhallinnasta tulee vaikeaa.
Toinen ongelma näissä kaloripohjaisissa ohjelmissa on se, että vaikka energiamäärää olisikin riittävä, alkavat ihmiset ”budjetoida” kaloreita herkkuihin ja jättävät normaalia ruokaa syömättä. Kaikki tämä siksi, että päivän sallittu energiamäärä ei ylity! Tokihan sillä paino voi pudota, mutta mitä se opettaakaan meille suhtautumisesta ruokaan ja herkkuihin…
Näihin samoihin ”kalorinkyttäily” ilmiöihin törmään vastaanotollakin. Ihmiset olettavat, että painonhallinta tarkoittaa vähemmän syömistä ja ”totaalista” herkuttomuutta. Sitten minä alankin puhua ateriakertojen lisäämisestä, isommista ruokamääristä, kun kasviksia lisätään. Ja sitten ollaankin ymmällään!
Uskallatko sinä syödä säännöllisesti?
Monesti minun suunnitelmani painonhallinnasta vaatii uskallusta. Kun olen ehdottanut asiakkaille, että lisätään syömistä, lisätään ateriakertoja, vaatii se rohkeaa hyppyä kokeilla jotain uutta. Uskallusta siksi, että se kuulostaa sotivan koko painonpudotuksen periaatetta vastaan.
Uskallatko sinä syödä säännöllisesti? Uskallatko oikeasti syödä viidestä kuuteen kertaan päivässä? Tuntumani on, että se on melkoisen haasteellista ja epäilyttävää. Mutta jos aiemmat tottumuksesi, kuten esimerkiksi aamupalan jättäminen väliin ja kevyen lounaan syöminen ei ole tuonut toivottua tulosta, eli painonpudotusta, olisi hyvä aika kokeile toista tapaa? Kokeile aamupalan merkitystä jaksamiselle! Kokeile syödä lounasta hillitäksesi loputonta nälkää illalla. Mitä voit hävitä? Tai entäs jos voitat jotain?
Jos haluat lisää näkökulmia aiheeseen, voit lukea kirjoitukseni aiheesta ”Laihdu syömällä”.
Ravinto on hyvinvointisi perusta!
Marika
laillistettu ravitsemusterapeutti
autan työkseni ihmisiä pysyvään painonhallintaan